visiondirectNu de zomer op zijn hoogtepunt is, velen onder ons op vakantie vertrekken of lekker thuis van de zon genieten, is het hoogtijd om over de correcte bescherming tegen uv-straling te spreken. Uv-straling is namelijk schadelijker dan velen onder ons vermoeden.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) trekken meeste Nederlanders naar Frankrijk, maar ook Spanje en Italië blijken populaire vakantiebestemmingen te zijn. Al deze bestemmingen staan garant voor veel zonneschijn en warme zomerdagen. Leuk om zo van je vakantie te genieten, maar toch is het ook oppassen geblazen.

Bijna 1 op 10 Nederlanders weet niet dat uv-straling even schadelijk is voor de ogen als voor de huid. De schade die uv-straling teweeg brengt is permanent en onomkeerbaar en speelt een belangrijke rol in het gezichtsvermogen op latere leeftijd. Daarom is het zo belangrijk om de ogen tijdens zonnige (zomer)dagen te beschermen. Dit kan heel eenvoudig door het dragen van een goede zonnebril.

Een goede zonnebril draagt de CE-markering. Deze markering geeft, met een cijfer van 0 tot 4, de kleurintensiteit van de glazen weer. Een absorptie van minimaal 75% wordt aangeraden. Kies daarom best voor een markering CE 3. Kijk ook na of er in de beschrijving UV400 of 100% UV staat. Dit houdt in dat de zonnebril schadelijke uv-straling tegenhoudt.

Daarnaast kan uv-straling je ogen ook via de boven- en zijkant van de bril bereiken. Een zonnebril met brede beentjes biedt daarom extra bescherming. Draag jij contactlenzen? Neem dan een kijkje op de pagina van Vision Direct, waar je contactlenzen kan kopen die beschermen tegen uv-straling. Combineer deze met een zonnebril voor extra bescherming.

Vergeet zeker niet om je huid regelmatig in te smeren met een goede zonnecrème. Ook al zit je in de schaduw, toch dien je jezelf in te smeren. Veel oppervlakten zoals zand reflecteren namelijk schadelijke uv-straling terug naar jou.

Koop een zonnecrème met factor die bij jouw huidtype past. Neem voor kinderen zeker een factor 30 tot 50. Daarnaast geldt dat hoe lichter je huid is, hoe hoger de factor moet zijn. Om zonnebrand te voorkomen, wordt aangeraden om felle zon tijdens het middaguur te vermijden.

Om jezelf te beschermen tegen migraine of hoofdpijn dankzij felle zonnestralen, is een petje of hoed geen overbodige luxe. Door een petje te dragen verklein je de kans op een zonnesteek. Een andere oplossing is het dragen van een zonnebril die helpt om hoofdpijn te voorkomen.

Drink als laatste genoeg water. Door voldoende water te drinken houdt je de vochtbalans in je lichaam op peil. Dit is niet enkel goed voor je huid die kan uitdrogen door de zon, maar beschermt je ook tegen een zonnesteek. Alcohol daarentegen creëert het tegenovergestelde effect door vocht te onttrekken. Toch zin in een heerlijke cocktail? Compenseer dan door wat meer water te drinken.

Bescherm jezelf tegen schadelijke uv-straling